Toegankelijkheid

Huurdersraad - Marianne Achterberg

Het Beleidsplan 2022-2025 van De Woonschakel werd uitgebreid toegelicht in een rondetafelgesprek, in een live webinar op 24 februari. Marianne Achterberg, voorzitter van de Huurdersraad, nam deel aan het gesprek. Zij beoordeelde de plannen vanuit de visie van de huurder. Vooral de schaarste op de woningmarkt was een item. Meer doorstroming zou een betere afstemming van de behoefte op het aanbod kunnen opleveren. Marianne had hierbij de nodige kanttekeningen. “Als een huurder zelf wil verhuizen naar een passender woning, is dat natuurlijk prima. Maar ik hoor ook: ‘Ik ga dan naar een duurdere woning, met minder ruimte.’” Bij een peiling onder de leden van de Huurdersraad bleek niemand open te staan voor het idee van doorstromen. “Ikzelf ook niet”, zegt Marianne. “Verhuizen brengt veel kosten met zich mee zonder dat je de overwaarde van een koopwoning hebt. En mensen zijn vaak gehecht aan hun woning en de omgeving. Daarom zien ze op tegen een verhuizing. En het alternatief moet ook betaalbaar zijn.”

Desalniettemin kan doorstroming zeker wel een betere verdeling van woonruimte opleveren, vindt Marianne. “De behoefte aan het type woning kan bij bewoners door de jaren heen veranderen. Bijvoorbeeld als de kinderen eenmaal het huis uit zijn.” 10 tot 20 procent van het vrijkomend aanbod bij De Woonschakel zijn doorstroomwoningen. Zowel huurders met een grote woning die verhuizen naar een seniorenwoning als jongere huurders die juist groter willen wonen maken er gebruik van.

Betaalbaarheid

Een tweede thema was de betaalbaarheid. Marianne: “De energiekosten stijgen enorm en de huren gaan omhoog. De verduurzamingsmaatregelen van De Woonschakel kunnen kosten besparen. Een lid van de Huurdersraad stelde voor om de woningen met de slechtste energielabels als eerste aan te pakken. De Woonschakel sloot zich daarbij aan.” Ze ziet dat hogere woonlasten tot schrijnende problemen kunnen leiden. “De Huurdersraad moedigt mensen aan om in dat geval met De Woonschakel en/of de gemeente te gaan praten. In een vroeg stadium aangeven dat je in de problemen komt, maakt het oplossen makkelijker.”

Leefbaarheid

“Als in een wijk veel mensen met een zogenaamd ‘rugzakje’ komen wonen, kunnen bewoners zich minder prettig gaan voelen. Of bewoners slapen slechter door overlast in de buurt”, zegt Marianne. “Vanaf het moment dat iemand de sleutel krijgt, moet er begeleiding zijn voor de nieuwe huurder die dat nodig heeft. Dat voorkomt onomkeerbare problemen. Bovendien moeten buren ook weten waar ze terecht kunnen als een situatie uit de hand loopt. Het is niet de bedoeling dat de buurman vanzelfsprekend mantelzorger moet worden.” De Woonschakel zet de zelfbewoningsplicht op vijf jaar en de Huurdersraad juicht dat toe. Marianne: “Een verkochte corporatiewoning wordt nu soms een pension. Met alle gevolgen van dien. Hopelijk verhogen andere gemeentes de zelfbewoningsplicht ook naar vijf jaar. Het komt de leefbaarheid ten goede als je weet wie je buren zijn.”

Marianne Achterberg

Marianne Achterberg

Deel deze pagina

Contact

De Woonschakel Westfriesland
Randweg 11a
1671 GG Medemblik

Postbus 72
1670 AB Medemblik

0227 54 54 54
(ook voor spoed buiten kantooruren)

E-mail: info@dewoonschakel.nl

IBAN: NL96 BNGH 0285 0336 11

Volg ons

Storingen

CV-installaties, warmtepomp, WTW-units, MV-boxen, rook- en COmelders en zoninstallaties

Energie Service Noord West (ESNW)
0227 54 95 30

Verwarming Rigtershof, Grootebroek

Schouten Techniek
0229 29 15 00

Verwarming Koggenlandhuis, Midwoud

Schermer Installatietechniek
0227 54 95 80

Powered by Chapel Media