Deze site maakt gebruik van cookies voor een betere gebruikerservaring.
Heeft u last van plaagdieren? Bekijk het filmpje waarin Michael tips geeft.
Voor duurzame adviezen bezoekt u de site van Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl.
Of neem contact op met HVC als u plaagdieren wilt bestrijden: www.hvcgroep.nl zoekterm > Plaagdierbestrijding.
In 2021 is er nieuwe wetgeving waardoor het voor huurders met een laag inkomen in bepaalde gevallen mogelijk is om huurverlaging aan te vragen. Deze eenmalige huurverlaging is alleen mogelijk in 2021.
Alle huurders die een sociale huurwoning van ons huren met een netto huurprijs hoger dan € 633,25 hebben wij inmiddels geïnformeerd. Zij hebben in januari 2021 een brief van ons gehad met uitleg.
In de volgende situaties hebben huurders recht op huurverlaging in 2021:
Wat moet u doen om huurverlaging te krijgen?
De Woonschakel krijgt vóór 1 maart 2021 een overzicht van de Belastingdienst met daarop alle huurders van De Woonschakel die recht hebben op huurverlaging. Dit is gebaseerd op het inkomen uit 2019.
Alle huurders met een sociale huurwoning met een netto huur hoger dan € 633,25 ontvangen vóór 1 april 2021 een brief van ons waarin staat of er recht is op huurverlaging.
Als u recht blijkt te hebben op huurverlaging, wordt uw huur verlaagd met ingang van 1 mei 2021.
Als dat niet het geval is, maar uw inkomen is nu lager dan in 2019, kunt u alsnog een aanvraag doen op basis van uw actuele inkomen.
De planmatige onderhoudswerkzaamheden voor 2022 bestaan grotendeels uit:
• Schilderwerk inclusief houtrotherstel - ca. 732 woningen
• Reinigingswerkzaamheden - ca. 2.150 woningen
• Vervangen voegwerk - ca. 75 woningen
• Vervangen goten - ca. 45 woningen
• Vervangen straatwerk stegen - 15 complexen
• Vervangen dakramen - ca. 100 dakramen
• Groot onderhoud - 30 woningen
• Dakrenovatie – 12 woningen
• Verduurzaming – 166 woningen
De bewoners worden van tevoren geïnformeerd over de werkzaamheden.
Brochure: Zie Huurder > BROCHURES > Algemene Huurvoorwaarden, Onderhoud ABC van de woning
Download de WocoAPP voor huurders van De Woonschakel en registreer eenmalig op uw adres.
Vanaf dan hoeft u de WocoAPP maar te openen en u kunt bijvoorbeeld 24 uur per dag een reparatieverzoek melden of een bericht sturen. Of u kunt direct bellen met De Woonschakel of snel naar de website gaan.
Heeft u een melding geplaatst? Antwoord ontvangt u ook via de WocoAPP (zie Berichtenbox).
Kortom...
Altijd uw woningcorporatie binnen handbereik!
Download NU de WocoAPP
Klik hier voor het Reglement sloop, renovatie en (groot) onderhoud.
Wanneer u tijdelijk niet in uw woning verblijft en u wilt uw huurwoning niet opzeggen of onbeheerd laten, dan kunt u tijdelijk iemand op uw woning laten passen. Wij noemen dit huisbewaring. U heeft hiervoor toestemming nodig van De Woonschakel. Hiervoor kunt u het formulier "Aanvraag huisbewaring" downloaden en invullen. In dit formulier leest u ook de toelichting.
Regelmatig ontvangen wij de vraag of het mogelijk is om woningaanpassingen door De Woonschakel te laten aanbrengen, zoals het plaatsen van een verhoogd toilet, een extra trapleuning of seniorensloten. Om in deze behoefte te voorzien is daarom de aanvullende service van Woningaanpassing vanaf heden voor alle huurders beschikbaar.
Kleine woningaanpassingen
Bent u niet in de gelegenheid om zelf kleine woningaanpassingen aan te brengen, dan kunt u tegen betaling hiervoor bij ons terecht. Met enkele kleine woningaanpassingen kunt u langer zelfstandig thuis blijven wonen. Denk hierbij aan het plaatsen van een extra trapleuning, antislipstrips of extra verlichting met een sensor op de trap, verhoogd toilet, extra wandbeugels, buitenverlichting op zonne-energie, seniorensloten, keyglow stickers, een extra deurbel, opvangbak brievenbus, drempelhulpen en andere klinken op de binnendeuren om haken erachter te voorkomen.
Wilt u gebruik maken van de service Woningaanpassing van De Woonschakel?
Brochure: Zie Huurder > BROCHURES > Trouwe huurderskorting en Woningaanpassing
De genoemde prijzen zijn inclusief installatie. Heeft u een keuze gemaakt dan kunt u bij de balie in Bovenkarspel, Medemblik of Obdam per pin betalen.
Na ontvangst betaling komt een onderhoudsmedewerker langs om de installatie uit te voeren of neemt de opzichter contact met u op om de verdere stappen te bespreken.
Grote woningaanpassingen
Voor grote woningaanpassingen, zoals het aanbrengen van een traplift, kunt u terecht bij uw gemeente.
Persoonlijk advies
Wilt u persoonlijk advies dan kunt u contact opnemen met De Woonschakel via 0227 54 54 54.
De huismeester is iemand die verantwoordelijk is voor de representatieve, veilige en ordelijke omgeving van een woongebouw. Het kan hierbij gaan om appartementencomplexen en andere woonomgevingen.
De taken en bevoegdheden van de huismeester zijn:
• Aanspreekpunt voor de bewoners en bezoekers.
• Het signaleren van technische storingen en gebreken in de gemeenschappelijke gedeelten van het woongebouw. Deze storingen worden doorgegeven aan de gebouwenbeheerder van De Woonschakel (voor zover deze zelf niet opgelost kunnen worden). In de appartementen verricht de huismeester geen onderhoud.
• Het begeleiden van toeleveranciers en onderhoudsbedrijven voor het verrichten van werkzaamheden en de controle hierop.
• Het controleren of opgedragen schoonmaakwerkzaamheden aan derden naar behoren worden uitgevoerd en het eventueel corrigeren daarvan.
• Het ordelijk en netjes houden van het gebouw.
• Bewoners en bezoekers aanspreken op regels als blijkt dat deze worden overtreden of genegeerd.
• Het signaleren van overlast en hierover communiceren met de woonconsulenten van De Woonschakel.
Brochure: Zie Huurder > BROCHURES > Huismeester, Wat kunt u verwachten van onze huismeester?
Wat zijn de kenmerken van medehuurderschap?
De medehuurder is hoofdelijk aansprakelijk voor de verplichtingen uit de huurovereenkomst (huurbetaling, uitvoeren onderhoud, etc.).
Medehuurder wordt huurder als de huurovereenkomst met de huurder wordt opgezegd.
Medehuurderschap vervalt als de medehuurder niet meer zijn/haar hoofdverblijf in de woning heeft (uitzondering tijdens echtscheidingsprocedure).
Wie ontvangen automatisch medehuurderschap?
Echtgenoot en de geregistreerde partner krijgen van rechtswege medehuurderschap. Dit geldt zo lang zij hun hoofdverblijf in de woning hebben (uitzondering tijdens echtscheidingsprocedure).
Samenwonende partners die een samenlevingscontract hebben, al dan niet opgesteld bij de notaris, hebben niet de status van geregistreerde partner en hebben dus niet de automatische status van medehuurder.
Kunnen anderen dan een echtgenoot of geregistreerde partner medehuurder worden?
Ja, degene die in de woning zijn hoofdverblijf heeft en met de huurder een duurzame gemeenschappelijke huishouding voert kan samen met de huurder de verhuurder verzoeken het medehuurderschap te verlenen (er gelden aanvullende voorwaarden ten aanzien van de duur van gemeenschappelijke huishouding, financiën en de reden waarom het verzoek wordt gedaan).
Normaal gesproken kunnen kinderen geen medehuurder worden van hun ouder. Een ouder-kind relatie wordt niet gezien als een duurzame gemeenschappelijke huishouding (zo’n relatie is in principe van aflopende aard). Het wordt anders gezien als er bijvoorbeeld sprake is van een langdurige zorgrelatie tussen ouder en kind en dan moet het kind ongeveer 35 jaar of ouder zijn, altijd thuis hebben gewoond en ook kunnen aantonen dat er sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding (dus meebetalen in de huur, boodschappen etcetera).
Het gebruik van asbest is sinds 1993 verboden maar de stof zit nog wel verwerkt in woningen. Asbest is verboden omdat het ongezond is als u losse asbestvezels inademt. Gevaar ontstaat als asbestvezels (per ongeluk) vrijkomen in de lucht, bijvoorbeeld bij het bewerken van asbesthoudende materialen of bij een verbouwing. Zorg dus dat u asbest niet kapot maakt door er bijvoorbeeld in te boren.
De Woonschakel verwijdert asbest bij planmatige werkzaamheden en incidenteel bij aparte woningen als het nodig is. Vanaf augustus 2015 voert De Woonschakel steekproefsgewijs inspecties uit om eventueel aanwezige asbest te inventariseren. De inspecties zijn gericht op golfplaten en de kruipruimte (onder de vloer). Door op hoofdlijnen te achterhalen waar asbest is toegepast, kan er bij het toekomstig onderhoud rekening mee worden gehouden.
Heeft u het vermoeden dat u bij werkzaamheden met asbest te maken heeft neem dan contact op met onze Klantenservice: 0227 54 54 54.
De Woonschakel Westfriesland
Randweg 11a
1671 GG Medemblik
Postbus 72
1670 AB Medemblik
0227 54 54 54 (ook voor spoed buiten kantooruren)
E-mail: info@dewoonschakel.nl
IBAN: NL96 BNGH 0285 0336 11
CV-installaties, warmtepomp, WTW-units, MV-boxen, rook- en COmelders en zoninstallaties:
Energie Service Noord West (ESNW)
0227 54 95 30
Verwarming Rigtershof, Grootebroek:
Schouten Techniek
0227 54 95 90
Verwarming Koggenlandhuis, Midwoud:
Schermer Installatietechniek
0227 54 95 80
thuis in westfriesland
© 2022 De Woonschakel | Design by Chapel Media