Wat zijn de kenmerken van medehuurderschap? De medehuurder is hoofdelijk aansprakelijk voor de verplichtingen uit de huurovereenkomst (huurbetaling, uitvoeren onderhoud, etc.). Medehuurder wordt huurder als de huurovereenkomst met de huurder wordt opgezegd. Medehuurderschap vervalt als de medehuurder niet meer zijn/haar hoofdverblijf in de woning heeft (uitzondering tijdens echtscheidingsprocedure).
Wie ontvangen automatisch medehuurderschap? Echtgenoot en de geregistreerde partner krijgen van rechtswege medehuurderschap. Dit geldt zo lang zij hun hoofdverblijf in de woning hebben (uitzondering tijdens echtscheidingsprocedure). Samenwonende partners die een samenlevingscontract hebben, al dan niet opgesteld bij de notaris, hebben niet de status van geregistreerde partner en hebben dus niet de automatische status van medehuurder.
Kunnen anderen dan een echtgenoot of geregistreerde partner medehuurder worden? Ja, degene die in de woning zijn hoofdverblijf heeft en met de huurder een duurzame gemeenschappelijke huishouding voert kan samen met de huurder de verhuurder verzoeken het medehuurderschap te verlenen (er gelden aanvullende voorwaarden ten aanzien van de duur van gemeenschappelijke huishouding, financiën en de reden waarom het verzoek wordt gedaan). Normaal gesproken kunnen kinderen geen medehuurder worden van hun ouder. Een ouder-kind relatie wordt niet gezien als een duurzame gemeenschappelijke huishouding (zo’n relatie is in principe van aflopende aard). Het wordt anders gezien als er bijvoorbeeld sprake is van een langdurige zorgrelatie tussen ouder en kind en dan moet het kind ongeveer 35 jaar of ouder zijn, altijd thuis hebben gewoond en ook kunnen aantonen dat er sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding (dus meebetalen in de huur, boodschappen etcetera).