Toegankelijkheid

Voor iedereen de juiste woning

De Woonschakel streeft ernaar om de woonruimte, die op dit moment schaars is, zo eerlijk mogelijk te verdelen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het inkomen, maar ook naar de grootte van het huishouden ten opzichte van de woning.

Per woning wordt beoordeeld voor welke doelgroep (jongeren, senioren, meerpersoonshuishoudens of standaard) de woning het meest geschikt is. Ook het type woning, aantal inwoners per leeftijdsklasse in West-Friesland en de inschrijfduur en actieve zoekduur van de kandidaten speelt mee. Bij nieuwbouw wordt de doelgroep bij oplevering vastgesteld.

De Woonschakel houdt deze ontwikkelingen binnen de woonruimteverdeling bij en voert waar nodig wijzigingen door, om de toewijzingen eerlijk en passend te houden. Dit bevordert ook de doorstroming.

Op 25 april 2023 heeft De Woonschakel onderstaande wijzigingen doorgevoerd:
- 270 woningen wijzigen van doelgroep (van senioren naar standaard of van standaard naar jongeren).
- Alle 5-kamerwoningen worden toegewezen aan een huishouden met minimaal 3 personen (deze voorwaarde kan in beperkte situaties aangepast worden).
- 50% van de 4-kamerwoningen worden toegewezen aan een huishouden met minimaal 2 personen. De woonconsulent bepaalt bij verhuizingen welke woningen dit zijn.

Ruimte voor vrije toewijzing

Bepaalde doelgroepen vallen door hun inkomen steeds meer tussen wal en schip. Jongeren komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning door een te hoog inkomen, maar voor huren in de vrije sector of kopen hebben zij een te laag inkomen. Ook zijn er senioren in grote sociale huurwoningen die graag naar een kleine woning willen verhuizen, maar inmiddels teveel inkomen hebben. Daardoor komen zij niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Dit belemmert de doorstroming.

De Woonschakel heeft met de gemeenten afgesproken dat wij 15% van de toewijzingen mogen gebruiken voor kandidaten met een wat hoger inkomen. Dit helpt mensen die tussen wal en schip vallen en bevordert de doorstroming. Omdat er al veel schaarste is, wijst De Woonschakel maximaal 10% aan deze doelgroep toe. De woonconsulent bepaalt tijdens een verhuizing of de woning hiervoor ingezet wordt. Dit gaat naar verwachting om woningen in een duurdere prijsklasse (€ 693,60 - € 808,06).

Deel deze pagina

Contact

De Woonschakel Westfriesland
Randweg 11a
1671 GG Medemblik

Postbus 72
1670 AB Medemblik

0227 54 54 54
(ook voor spoed buiten kantooruren)

E-mail: info@dewoonschakel.nl

IBAN: NL96 BNGH 0285 0336 11

Volg ons

Storingen

CV-installaties, warmtepomp, WTW-units, MV-boxen, rook- en COmelders en zoninstallaties

Energie Service Noord West (ESNW)
0227 54 95 30

Verwarming Rigtershof, Grootebroek

Schouten Techniek
0229 29 15 00

Verwarming Koggenlandhuis, Midwoud

Schermer Installatietechniek
0227 54 95 80

Powered by Chapel Media