Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren energiebesparing op. De Woonschakel vindt investeren in zonne-energie belangrijk omdat het een rechtstreekse woonlastenbesparing voor huurders oplevert.
Ontvang ik zonnepanelen via De Woonschakel?
De Woonschakel heeft als doelstelling om in de periode van 2019-2029 het hele woningbezit te voorzien van een gemiddeld energielabel A. Zonnepanelen kunnen hier onderdeel van zijn. U ontvangt van tevoren bericht zodra de maatregelen zijn uitgewerkt en in de planning zijn opgenomen.
Zijn er kosten aan verbonden?
Nee, er zijn geen kosten aan verbonden. Ook berekend De Woonschakel voor het aanbrengen van de zonnepanelen geen directe huurverhoging door. De volledige opbrengst is voor u.
Wat is het verschil tussen PV-panelen en zonnepanelen?
Er is geen verschil tussen PV-panelen en zonnepanelen. De afkorting staat voor ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit.
Is aanmelding bij de energieleverancier noodzakelijk?
Reeds geïnstalleerde systemen zijn aangemeld via energieleveren.nl (niet rechtstreeks bij Liander). Toekomstige zonnepanelen worden door de installateur aangemeld. Uitzondering: bij nieuwbouw moeten de bewoners zelf hun panelen aanmelden. Informatie hierover staat in de betreffende gebruikershandleiding.
Voor wie is de opbrengst?
De opbrengst is geheel voor de huurder en afhankelijk van het aantal zonuren, ligging woning en schaduw. De omvormer registreert alle opgewekte stroom. Stroom die tijdens het opwekken direct wordt verbruikt door uw apparatuur, wordt niet teruggeleverd. Er ontstaat verschil tussen de omvormer/elektrameter, doordat op het moment dat de zon schijnt uw apparaten ook elektra verbruiken. Denk hierbij aan vriezer, koelkast en standby apparatuur.
Is reinigen noodzakelijk?
Het reinigen van zonnepanelen is niet nodig. Deze hebben een vuilwerende coating, waardoor ze op schuine daken na regen en sneeuw vanzelf weer schoon worden.
Kan ik zelf zonnepanelen laten plaatsen?
Wilt u zelf zonnepanelen laten plaatsen dan moet u hier toestemming voor vragen bij De Woonschakel. De opzichter beoordeelt of uw woning hiervoor geschikt is.
Meer informatie
Geen zonnepanelen en toch energie besparen?
Circa 35% van alle energiekosten in een huishouden gaat op aan elektriciteit. Wat kunt u doen om de energierekening zo laag mogelijk te houden:
- Let bij aankoop van apparaten op het energielabel;
- Plaats tochtstrippen op deur- en raamkozijnen;
- Zet de thermostaat een graad lager;
- Bespaar door de stand-by stand van apparatuur uit te zetten;
- Haal de oplader voor de mobiele telefoon na gebruik uit het stopcontact;
- Was met een volle trommel. En was op 30 of 40 graden;
- Gebruik spaarlampen in plaats van de reguliere lampen. Of nog beter plaats LED-lampen.