Brandveiligheid
Veiligheid voor alles
In Nederland zijn er elke dag ongeveer 15 woningbranden, soms met fatale gevolgen. Brand is één van de ergste dingen die mensen kan overkomen en geeft een diepe indruk. U kunt er alles door kwijtraken! Toch kunt u zelf ook veel doen aan brandveiligheid door alert te zijn op zaken die brand kunnen veroorzaken. En te weten wat u bij brand moet doen indien er brand uitbreekt.
Vluchtroutes en brandveiligheid
Bij brand moet iedereen veilig en zelfstandig het gebouw kunnen verlaten. Daarom moeten vluchtroutes vrij blijven van spullen die in de weg staan. We begrijpen dat u uw galerij of hal graag gezellig wilt maken, maar veiligheid gaat voor. Alleen zo kunnen u en uw buren in geval van nood snel en veilig vluchten. En zo hebben de hulpdiensten gemakkelijk toegang.
Vanaf 1 juli 2024 gelden er strengere veiligheidsregels voor vluchtroutes in uw woongebouw. Deze regels zijn bedoeld om vluchtroutes, zoals galerijen, trappenhuizen, hallen en gangen vrij te houden van brandgevaarlijke spullen. Het is belangrijk om altijd een geschikte vluchtroute te behouden, zodat alle aanwezige mensen bij een brand zo snel mogelijk zelfstandig het pand kunnen verlaten.
Waar moet u aan denken?
- een vluchtroute is minimaal 85 centimeter breed.
- en is vrij van grote en/of brandbare spullen, want die belemmeren de vluchtroute.
Ook in de algemene ruimtes mogen geen spullen staan, zoals:
- Meubilair, zoals stoelen, tafeltjes en schoenenkastjes. Het maakt niet uit van welk materiaal dit meubilair is.
- Decoraties.
- (Elektrische) fietsen en scootmobielen.
- Afval zoals huisvuil, grofvuil, oud papier of kratten.
Wat is wel toegestaan
De veiligheidsregels zijn strenger, maar een aantal spullen is nog wel toegestaan, zoals:
- Een foto, schilderij of afbeelding van maximaal 70x70 cm bij uw voordeur. Daarbij maakt het niet uit of het een houten lijst heeft of op canvas is gedrukt.
- Een deurmat bij uw voordeur, maar niet groter dan 70x40 cm.
Bij brand of reanimatie telt elke seconde
De brandweer en andere hulpdiensten moeten veilig en snel kunnen werken om u te helpen. Denk aan de brandslangen die gelegd moeten worden, of aan brancards die via de vluchtroute moeten. Als er veel rook is, zie je vaak helemaal niets meer. De hulpdiensten ook niet. Door de vluchtroute vrij te houden voorkomen we dat zij zelf struikelen of zich bezeren of dat de brand zich verspreidt. En het helpt hen en u veilig en snel het gebouw te verlaten bij een ontruiming.
Heeft u vragen?
Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. Woont u in een woongebouw met huurders én woningeigenaren (een VvE)? Dan mag u zonder toestemming van de VvE niets in de algemene ruimte plaatsen en ook niets aan de muur bevestigen.
Steffie helpt de brandweer
De brandweer vertelt op hun website in meerdere talen hoe u brand kunt voorkomen en wat u moet doen als er brand is.
Veelgestelde vragen
Tips over accu's
Het aantal elektrische fietsen en scooters neemt nog altijd toe. Dit zorgt ook voor een stijging in het aantal branden dat wordt veroorzaakt door de bijbehorende accu’s. Ter vergelijking: in 2024 is vijf procent van alle woningbranden vermoedelijk veroorzaakt door accu’s en batterijen. In 2022 was dit nog drie procent. De Woonschakel geeft daarom graag onderstaande tips om brand door verkeerd gebruik van een batterij of accu te voorkomen. En om je bewust te laten worden van de risico’s.
Wat zijn vluchtroutes en vluchtwegen?
Met vluchtroutes en vluchtwegen in een woongebouw bedoelen we de hal, de gang, de galerij en het trappenhuis.
Wat is er per 1 juli 2024 veranderd in de wet over vluchtwegen en brandbare spullen?
De overheid, en wij zijn dus ook verplicht wil om de brandveiligheid in woongebouwen goed te regelen. Daarom is er sinds 1 juli 2024 een verduidelijking van de wet ingegaan. In deze verduidelijking staan regels over het vrijhouden van vluchtroutes van brandgevaarlijke spullen. Vluchtroutes zijn bijvoorbeeld de galerij, trappenhuis, hal en gangen in de algemene ruimte van het gebouw.
Mijn buren houden de vluchtwegen niet vrij, kan de Woonschakel hiervoor langskomen?
Probeer uw buren eerst zelf aan te spreken. Lukt dit niet? Neem dan contact op met De Woonschakel.
Wie controleert of bewoners de regels voor brandveilige vluchtroutes in woongebouwen naleven?
De eigenaar van een woongebouw is verantwoordelijk voor de naleving van de wet- en regelgeving. Wij controleren dus de naleving van de regels voor onze woongebouwen.