Verbindende koffieochtend
Op zaterdag 21 september waren de bewoners van de Molenweg in Wijdenes uitgenodigd voor een koffieochtend in het parkje voor hun woningen. Op initiatief van MEE & de Wering, Brede School ’t WijdeNest en De Woonschakel kon iedereen genieten van een kopje koffie of thee met een versnapering. Carolien Schouten en Yvonne Keijzer, medewerkers van ons team Leefbaarheid, waren vanuit De Woonschakel betrokken bij de organisatie en kijken terug op een geslaagde ochtend. “Het was vooral echt heel leuk”, zegt Carolien enthousiast. “Iedereen was heel relaxt en wij konden zelf ook veel mensen spreken. Dat was erg fijn.” Yvonne vult aan: “Ook het weer hielp enorm mee, de zon scheen heerlijk. Daardoor was de opkomst behoorlijk hoog, we mochten ongeveer twintig bewoners verwelkomen.”
Tafels, stoelen en partytent
De ochtend ontstond op initiatief van Rianne Appel, sociaal werker bij de maatschappelijke organisatie MEE & de Wering. En als verhuurder van een deel van de woningen werd ook De Woonschakel erbij betrokken. “Rianne heeft de catering en uitnodigingen geregeld, wij de tafels, stoelen en partytent”, gaat Yvonne verder. “De bewoners waardeerden de moeite die we hadden genomen. Zelfs mensen die eerst niet wilden komen, namen uiteindelijk toch een kijkje. Ook zij vonden het heel gezellig.” Dat gevoel van samenhorigheid was precies de reden voor dit initiatief. “De woningen liggen in een hofje en het is van oudsher een hele hechte buurt”, vertelt Carolien. “Alleen dat is de laatste jaren wat minder geworden. Zo is de doelgroep van de woningen aangepast, van 55+ naar standaard. Dit betekent dat nu ook gezinnen en jongere mensen in de woningen komen. De oorspronkelijke groep met oudere bewoners is daarmee veranderd.”
Waardevolle gesprekken
“Gelukkig merkten we tijdens de ochtend dat iedereen het goed met elkaar kon vinden”, zegt Yvonne. “Mensen gingen echt in gesprek om elkaar beter te leren kennen. Zo woonde iemand er al zes jaar, maar hadden buurtbewoners geen idee waar zij precies woonde of hoelang. Dat zijn hele waardevolle gesprekken. En het verlaagt ook de drempel om in het vervolg even bij elkaar aan te bellen.” Carolien en Yvonne hopen dat andere buurten worden geïnspireerd om hetzelfde te doen. “Het doel is daarbij wel dat de wijken het zelf organiseren”, legt Carolien uit. “Natuurlijk kunnen wij er zijdelings bij betrokken zijn, maar we hopen dat mensen zelf de verbinding met elkaar opzoeken.”