Begroting 2025
Onze begroting voor 2025 heeft als titel ‘hoe duur(zaam) mag het in de praktijk zijn’. Hierin legt De Woonschakel verbindingen met de doelstellingen die de Verenigde Naties hebben bepaald op het gebied van klimaat, samenleving en governance (transparant besturen). De komende jaren worden de ambities en bedrijfsvoering hier verder op aangepast. Op welke doelen gaat de corporatie zich echt richten, hoe meten we dat en op welke wijze verantwoorden wij ons hierover?
Ondanks de grote uitgaven voor de bouw van nieuwe woningen en verdere verduurzaming van de woningvoorraad, blijft De Woonschakel in de basisbegroting binnen de financiële kaders waarop de externe toezichthouders (onder andere de Autoriteit woningcorporaties) ons toetst. De Woonschakel voldoet in 2025 echter niet meer aan alle eigen interne financiële normen. De financiële positie is verslechterd door onder andere minder huurinkomsten vanuit de Wet eenmalige huurverlaging in 2023, hogere loonkosten en grote kostenstijgingen van onderhoud en nieuwbouw. We zijn kwetsbaarder geworden in de doorberekening van scenario’s op basis van diverse mogelijke risico’s.
Concreet betekent dit dat De Woonschakel scherpere keuzes moet maken in de bouw van het aantal nieuwe woningen, het gevoerde onderhoudsbeleid en het gevoerde huurbeleid. In de begroting wordt rekening gehouden met de bouw van 455 woningen tot 2030 voor de vele woningzoekenden die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Voor de verduurzaming wordt € 74 mln. gereserveerd in de komende tien jaar. Daarnaast richten wij ons op de leefbaarheid in de wijken. Deze staat onder druk door wet- en regelgeving op het gebied van woonruimteverdeling (passend toewijzen op basis van inkomen en aantal personen). Ons team Leefbaarheid is ten opzichte van 2023 inmiddels versterkt met twee wijkbeheerders.
Klik hier voor de volledige begroting 2025 van De Woonschakel.